fbpx
Om nåt är säkert så är det att jag inte idkar friluftsliv för att få sprida omkring mig en massa mikroplaster, stöda oetiska produktionsmetoder eller skänka de pengar jag satsar på uteplagg åt stora internationella varukedjor. San-ningen att säga drabbas jag av kväljande olustkänslor då jag går in i någon av de i Finland verksamma friluftskedjorna som på hyllmeter efter hyllmeter visar upp fleece- och skalplagg med olika namn som ofta börjar eller slutar gå Green, Advanced eller Performance och alla tävlar i första klass i miljöförstöring och oetisk produktion.
Därför var det med stora förhoppningar och en känsla av att kanske ha träffat rätt som jag gav mig in på det finska enmansföretaget Kajks nätsida för att beställa en ny varm tröja för friluftsbruk. Tröjan var avsedd att ersätta min utslitna ullfrottétröja som vid det laget tjänat mig över ett decennium. Kajks tröja som jag riktade in mig på är gjord av valkat ylle i densiteten 410 g/m2. Är termen valkad ull inte bekant så är det fråga om vävd ylle som man låter gå igenom en filtningsprocess för att ge yllet en starkare och tätare struktur. Det ylle som Kajk använder är certifierat enligt RWS, Responsible Wool Standard.
Kajk, ett enmansföretag i Raseborg med Jöns Aschan vid symaskinen, har lång erfarenhet av Nordiskt friluftsliv både vinter och sommar. Med speciellt grenar som havskajak och långfärdsskridsko i fokus har Aschan i många år tagit fram plagg för särskilda ändamål, må det vara yllemössor, traditionella grönländska paddlingsjackor, vattentäta ställ för långfärdsskridsko, eller nu senast tröjor i ylle.
Det var alltså en sådan jag gav mig in på att beställa av Kajk nu. Att göra beställningen handlar långt ifrån bara om att ge en storlek och färg och trycka på Beställ. Här vill tillverkaren ha 11 olika noggranna mått, allt från huvudets och midjans omkrets till önskad fållängd under midjan. Det här inte för att göra det besvärligt för kunden, utan för att se till att du verkligen får ett plagg som sitter som det skall, något som redan i sig imponerar. Med ett måttband tillgängligt blev mätandet och resten av beställningsprocessen färdigt på ca 10 minuter, såpass bra illustreras på nätsidan hur måtten skall tas, också betalningen on-line av totalkostnaden 124€ fungerade smidigt. Bara en vecka se-nare fick jag meddelande om att tröjan levererats.
På grund av en vana att söka mig till lerig terräng med min cykel har tröjan fått utstå en hel del tvätt. Kajk uppger att tvätt i ljummet vatten är OK, men med min erfarenhet av att all 100% ull alltid drar ihop sig något i varmare tvätt så har jag inte känt ett behov av att testa utan bara sköljt av tröjan kallt vilket har räckt bra. Ändå har speciellt ärmarna krympt längdmässigt av sköljningarna, och jag rekommenderar därför att man vid beställning uppger 3-4 cm längre armlängd än vad du på riktigt har. Normala tvättmedel skall man absolut undvika med ett plagg som det här – många av ullens goda egenskaper försvinner om man låter kemikalier avfetta ullfibern och för mig är den rena ullens doft bättre än någon parfymerad kemikalielukt.
Kontentan av extensiv test av plagget i varierande förhållanden – ett mycket lyckat köp av en perfekt konstruerad, lokalt producerad produkt. Jag rekommenderar den här tröjan åt alla som söker för friluftsbruk i kallare förhållan-den söker ett etiskt hållbart alternativ till stinkande miljöskadlig fleece eller andra moderna otyg.


Mer om tröjan hittar du på Kajks nätsida.

Allt i ylle är inte etiskt

Alla torde vi det här laget veta att fleece är ett av de minst naturvänliga material för klädproduktion som exi-sterar. Men också ylleproduktion kan vara förenad med många ur hållbarhetssynvinkel problematiska fenomen, såsom den för fåren ytterst smärtsamma mulesing-behandlingen och skadliga kemikalier som används vid färgningen av ull. Ylle kan dock produceras etiskt hållbart, och den ylle som används av Kajk har kontrollerats och fyller de etiska krav man bör ställa på ylleproduktion.